2008. február 23., szombat

Itt sem kolbászból a kerítés...

Habár a Winterfeldmarkt árai, és körülményei alapján lehetne ezt gondolni, a ma esti "Hoffmann meséi"-ből a kedvenc berlini operámban (Komische) mégiscsak ez szűrődött le.

Adtam magamnak egy gyakorlásmentes napot, mert olyan szépen sütött a nap délelőtt, és ugyebár ha az ember Nórilánya napelemmel működik, akkor egy ilyen lehetőséget mindenképp ki kell használni.

A Winterfeldmarktot meg amúgy is régóta meg akartam nézni. Kissé nevetéges vagyok, merthát már több, mint három hónapja itt lakok tőle 3 percre.
A piac tehát a Winterfeldplatz-on van, egy szép kis téren, aminek az egyik végében egy vörös téglás templom van, és körös-körül kis "beülősök" (kocsma, koktélbár, kávézó).
A piac maga egy rendes zöldségpiac és bolhapiac keveréke.
A lángos helyett császármorzsát adnak (hasonlót, mint amit a múlkor a bajor étteremben láttam, csak itt negyedannyiért), a jófajta magyar halak helyett mindenféle tengeri herkentyűket, a péknél a százféle bio-kenyér, zsömle, bagette, sütemény mellett mindenféle rájuk kenhető dolog is kapható, mint például spenótkrém, cukkinikrém, chilikrém, caciki, csicseriborsókrém stb-stb. A spenótosból muszáj volt vegyek, annyira kiváncsi voltam, milyen íze lehet. Eeeeeeeeelképesztő foghagymás volt!!
A biozöldségstandok közé néha-néha beékeli magát egy-egy sál- cipő-, paplan-, ékszer- vagy zokniárus. De ne úgy tessék elképzelni, mint otthon mondjuk a kínai piacot! Itt gyakorlatilag a földről is lehetne enni, minden csillog-villog, az árusok ruhája is makulátlanul tiszta.


Hoffmann meséi a mai este alapján nem került a kedvenc operáim közé. A néhány slágertől eltekintve nem nagyon érdekes a zene (és azok is csak azért, mert ismerjük, és várjuk őket)(a híres Barcarolle úgy kezdődik, hogy akár a Kék Duna keringő is kialakulhatna belőle), helyenként túl hosszúra nyúlik, és a történet sincs kellőképpen felépítve. Olyan anti Don Juan, de aztán, amikor a végén sajnálni kéne szegény szerencsétlen Hoffmannt, valahogy nem akaródzik.

Egyedül az Olympiát játszó Olga Peretyatko volt tökéletesen egy a szerepével. De ő tökéletesen!
(Mellesleg a lány utolsó éves az Eisler-en. Ha van időtök, érdemes belenézni a YouTube-on levő felvételeibe) 26 éves létére kenterbe verte a tapasztaltabb énekeseket színadi jelenlétben, és szuggesztivitásban is. Elképesztő hangja van! Úgyhogy Anna Netrebko reszkethet, mert máris nyakán a következő generáció!

Nincsenek megjegyzések: